تولید خرمای ارگانیک {بخش اول}

تولید خرمای ارگانیک

کشاورزی ارگانیک (Organic agriculture)، یکی از شاخه های اصلی کشاورزی پایدار است که طی سال های اخیر مورد توجه

بسیاری از مردم در نقاط مختلف جهان قرار گرفته است.

علت اصلی آن افزایش حساسیت عمومی نسبت به سلامت و ایمنی مواد غذایی و سلامت زیست محیطی میباشد.

محصولات ارگانیک در گروه سالم ترین و مغذی ترین محصولات غذایی قرار می گیرند که می توانند تأثیر زیادی در بهبود کیفیت زندگی

مردم داشته باشند.

به همین دلیل است که تولید محصولات ارگانی که این روزها به عنوان محصولات روزانه و پر مخاطب در کشورهای بزرگ و

پیشرفته اروپایی و برخی از کشورهای آسیایی مانند ژاپن در تمامی فروشگاهها و مغازه های محصولات غذایی در دسترس عموم

مردم قرار دارد.

محصولاتی که می توانند تأثیر زیادی در حفظ سلامت و تندرستی تک تک افراد جامعه داشته باشند.

در میان محصولات کشاورزی، فرآورده های باغمی به دلیل نقش مهمی که در تأمین نیاز غذایی و سلامت انسان بازی می کند از

اهمیت بسزایی برخوردارهستند.

در این میان، میوه خرما به دلیل ارزش غذایی بالا در تأمین امنیت غذایی به ویژه در مناطق محروم و کشورهای جهان سوم که از

مشکلات سوء تغذیه رنجمی برند، نقش مهمی را ایفا می کند.

خرما به دلیل ویژگی های منحصر بفرد نظیر مقاومت به خشکی و کم آبی و تحمل شرایط نامساعد آب و خاک، در زمره معدود گونه

های گیاهی است که توانسته گسترش و اسکان انسان در سرزمین های گرم و غیر حاصلخیز دنیای قدیم را امکان پذیر سازد.

از نظر تنوع رقم، ایران با دارا بودن ۴۰۰ رقم (برخی منابع ۶۰۰ رقم را هم گزارش کرده اند ) از مجموع بیش از ۳۰۰۰ رقم مختلف

موجود در جهان، غنی ترین منبع ژرم پلاسم خرما را داراست.

ارقام خرما از لحاظ درصد رطوبت و بافت میوه در سه گروه نرم، نیمه خشک و خشک دسته بندی می شوند.

در میان ارقام موجود در کشور خرمای استعمران، خرمای پیارم، خرمای برحی، خرمای مضافتی ، زاهدی، کبکاب، ربی، دیری،

شاهانی و گنطار به دلیل کیفیت میوه، سازگاری و ارزش صادراتی از اهمیت خاصی برخوردار هستند.

وضعیت خرما در ایران و جهان

بر اساس اطلاعات سازمان خوار و بار جهانی نخل خرما در ۳۸ کشور جهان پرورش یافته است.

سطح زیر کشت بارور تخیلات جهان در این سال معادل ۱۳۵۳۱۶۱ هکتار، میزان تولید برابر ۸۴۶۰۴۴۴ تن و متوسط عملکرد جهانی

۶۲۵۲ کیلوگرم در هکتار می باشد.

ایران از بزرگترین تولید کنندگان خرما در دنیا به شمار می رود که به لحاظ رتبه بندی، در بین کشورهای تولید کننده خرما از نظر تولید

بعد از کشور مصر و از نظر سطح زیر کشت بارور بعد از کشور عراق در رتبه دوم جهان قرار دارد.

براساس آمارنامه وزارت جهاد کشاورزی در سال ۱۳۹۵، سطح زیر کشت خرما در کشور معادل ۱۳۷ ۲۵۰ هکتار سطح زیر کشت بارور

۲۱۱۹۸۷ هکتار، میزان تولید برابر ۱۱۶۳۴۹۵ تن و متوسط عملکرد کشوری معادل ۵۴۸۹ کیلوگرم در هکتار می باشد.

حدود ۹۹ درصد از خرمای تولیدی کشور به ترتیب در استان های سیستان و بلوچستان، جنوب استان کرمان، فارس، کرمان، بوشهر،

خوزستان،هرمزگان و مابقی در سایر استان های خرما خیز به دست می آید.

طی سالیان گذشته ایران از لحاظ مقدار صادرات همواره جزو ده کشور برتر صادر کننده خرمای جهان بوده است.

لینک پیشنهادی : قیمت خرمای خاصویی

لینک پیشنهای : قیمت عمده خرما

بر اساس آمار اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، صادرات خرمای ایران در سال ۱۳۹۶ حدود ۲۵۳ هزار تن به ارزش ۲۵۰ میلیون دلار بوده و به

۶۸ کشور دنیا صادر گردیده است.

تولید خرمای ارگانیک در ایران و جهان

قاره اقیانوسیه با دارا بودن 27.3 میلیون هکتار زمین کشاورزی ارگانیک رتبه نخست را به خود اختصاص داده است که معادل ۴۷ درصد

کل جهان است.

رتبه های بعدی به ترتیب در اختیار اروپا (13.5 میلیون هکتار)، آمریکای لاتین ( ۷٫۱۳ میلیون هکتار)، آسيا ( ۴٫۸۹ میلیون هکتار)،

آمریکای شمالی ( ۳٫۱۳میلیون هکتار) و آفریقا (۱٫۸ میلیون هکتار) قرار دارد.

از کل سطح زیر کشت محصولات گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان (۲۴٫۸ میلیون هکتار)، ۳۵۶۱۱۹ هکتار (معادل ۱٫۴ درصد) به

صورت ارگانیک پرورش مییابد.

بر اساس آمار ارائه شده توسط آیفوآم (IFOAM)، در سال ۲۰۱۶ میلادی ایران با ۱۸۸۷۱ هکتار سطح زیر کشت محصولات ارگانیک در

بین ۱۷۸ کشور دنیا دررتبه ۸۰ قرار دارد.

در میان کشورهای تولید کننده خرمای ارگانیک، ایران دارای رتبه پنجم می باشد.

روند توسعه سطح زیر کشت محصولات ارگانیک در جهان رو به افزایش است، با این وجود چالش های زیادی در این خصوص وجود

دارد.

از جمله افزایش تقاضای جهانی برای مصرف محصولات ارگانیک (حدود ۹۰ درصد از فروش در شمال آمریکا و اروپا)، گسترش

استانداردها و این واقعی که اراضی مناسب کشاورزی در جهان در حال کاهش است.

این بدان معنی است که نگرانی هایی در زمینه کمبود عرضه این محصولات وجود دارد و در آینده تقاضا بر عرضه پیشی خواهد گرفت.

همین مسأله مؤید اهمیت حرکت به سمت تولید خرمای ارگانیک و دستیابی به بازارهای جهانی این محصول می باشد.

نتایج مطالعات حوزه صادرات بیانگر این است که سلیقه بازارهای هدف صادرات، به خرمای ارگانیک متمایل است و این امر ضرورت

حرکت به سمت تولیدخرمای ارگانیک جهت تصاحب بازارهای بین المللی را نشان می دهد.

لینک پیشنهادی : خرید خرمای مضافتی

براساس اطلاعات موجود از سال ۲۰۰۷ تا کنون سطح زیر کشت خرمای ارگانیک ایران در حال افزایش می باشد.

اهداف تولید خرمای ارگانیک

مدیریت نخلستان سازگار با محیط زیست و بدون اثرات جانبی

کنش متقابل میان بهبود سطح سلامت مردم همسو با چرخه های زیست محیطی

گسترش اثر سامانه های تولید فرآوري خرمای ارگانیک بر توسعه اجتماعی و بوم شناختی

افزایش سود آوری و ماندگاری زیست بوم محصول خرما

نگهداری و توسعه بلند مدت حاصلخیزی خاک بستر نخلستان ها

حفظ تنوع ژنتیکی در سامانه تولید و پیرامون آن، مشتمل بر حفاظت ارقام نخل خرما

مهم توسعه کاربرد درست و مراقبت شایسته از همه موجودات زنده درون نخلستان

کاربرد هرچه بیشتر منابع تجدید شونده در تولید خرما

کاهش و به حداقل رساندن هر گونه آلودگی در مدیریت نخلستان

فرآوری خرمای ارگانیک با استفاده از منابع تجدید شونده

تولید فرآورده های ارگانیک زوال پذیر زیستی

رفع نیازهای اساسی یک زندگی با کیفیت، همراه با احساس رضایت از یک محیط کار سالم

برای همه افراد درگیر در کار تولید و فرآوری خرمای ارگانیکپیشرفت در راستای یک زنجیره کامل از تولید، فرآوری و توزیع که برآورنده عدالتاجتماعی و نیز پاسخگوی بوم شناختی باشد.

استفاده بهینه از نیروی انسانی در مناطق خرماخیز به کمک به برقراری امنیت غذایی متناسب با رشد جمعیت و ایجاد و افزایش در آمد و اشتغال به ویژه در مناطق خرما خير

حفاظت و حمایت از منابع طبیعی و محیط زیست نخلستانها

بهینه سازی مدیریت نخلستان در راستای تولید خرمای ارگانیک

كاهش خاک ورزی می تواند سبب صرفه جویی در زمان، هزینه، نیروی کارگری، مصرف انرژی و کم کردن تردد ماشین های کشاورزی در نخلستان شود.

سیستم های نوین خاک ورزی حفاظتی با پوششی از بقایای گیاهی که در سطح خاك بر جای می گذارند، می توانند مانع فرسایش شده و با افزایش

مواد آلی خاک در دراز مدت، باعث بهبود خصوصیات فیزیکی آن شوند.

ساده ترین روش خاک ورزی روش سنتی آن می باشد. شخم در اطراف تخال های جوان و بالغ از عملیات مرسوم تخلستان می باشد.

متداول ترین وسیله جهت شخم در بسیاری از مناطق کشت نخل خرما است.

گاهی نیز از وسیله ای به نام دوسه برای این منظور استفاده می گردد.

اخير از تراکتور همراه با گاو آهن و دیسک های دوار در نخلستان هایی که امکان ورود ادوات کشاورزی در آن وجود دارد، برای شخم

نخلستان استفاده می گردد.

در نخلستان ابتدا شخمی شکافی می زنند که نام آن کسور است. به هنگام تغيير رنگ میوه نیز شخمی زده می شود که آنرا پهن

کردن گویند.

سومین شخم در طول پاییز و پس از برداشت محصول است که به آنبه هم زدن گویند.

شخم دوم را می توان در بسیاری از مناطق حذف نمود.

همچنین می توانید استعلام قیمت خرما فله را از شرکت ما انجام دهید . 

برای سفارش شرکتی و در تناژ بالا می توانید از منوی سفارش آنلاین خرما نیز استفاده کنید .

 

 

2 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *