چگونه پاجوش (نهال) سالم نخل خرما را انتخاب کنیم ؟

چگونه پاجوش (نهال) سالم نخل خرما را انتخاب کنیم ؟

بدون شک یکی از اقدامات مهم در احداث نخلستان برای تولید محصول سالم و اقتصادی، انتخاب درست پاجوش (نهال) سالم و عاری از آفات و بیماری هاست.

دقت نکردن در انتخاب پاجوش (نهال)  سالم از نظر بهداشت گیاهی سبب خشک شدن بسیاری از پاجوش های کاشته شده می شود یا در آینده حساسیت درختان نخل خرما نسبت به آفات و بیماریها افزایش می یابد.

اگر همه شرایط برای احداث نخلستان مناسب باشد اما پاجوش ناسالم و ضعیف انتخاب شود، احداث نخلستان تنها اتلاف سرمایه خواهد بود.

بنابراین در هنگام تهیه پاجوش (نهال)، باید دقت زیادی شود تا از سلامت پاجوش (نهال) اطمینان حاصل شود.

عوامل خسارت زای پاجوش خرما

این عوامل به دو دسته تقسیم می شوند:

1 – آفات 

2 – بیماری ها

انواع آفات پاجوش نخل خرما

– شپشک ها
– سوسک های چوبخوار
– موریانه ها

تجربه نشان داده است که این آفات بیشتر از طریق پاجوش آلوده به مناطق مختلف خرماخیز منتقل گردیده اند. علاوه براین، نخل خرما در مرحله ابتدایی رشد حساسیت بیشتری نسبت به این گروه از آفات دارد.

همچنین می توانید نیم نگاهی به مقالات خواص روغن هسته خرما ، خواص هسته خرما و نحوه نگهداری خرما داشته باشید.

شپشک ها 

ویژگی های ظاهری:
به صورت حشرات کامل هستند.
روش خسارت:
پوره های شپشک ها از شیره پاجوش تغذیه می کنند و از طرفی با تزریق بزاقشان به جریان شیره گیاهی پاجوش (نهال) خسارت وارد میکنند.
علائم خسارت:
به صورت نکروز و کلروز در سمت مورد تغذیه تشخیص داده میشود.

سوسک چوبخوار

گونه های مختلفی از سوسک ها برروی نخل خرما فعالیت چوبخواری دارند.

عامل خسارت:
– تخم، لارو و شفیره این آفات

موریانه ها

چندین گونه موریانه پاجوش نخل خرما را مورد حمله قرار می دهند.

استفاده از این گونه پاجوشها باعث گسترش آلودگی به موریانه در نخلستانهای جدید می شود.

احتمال خشکیدگی چنین پاجوش ها حتی پس از انجام رو شهای کنترل بسیار بالاست.

تشخیص آلودگی با مطالعه دقیق زیر دمبرگها امکان پذیر است.

بیماری های آسیب زای پاجوش (نهال) نخل خرما

تعدادی از انواع بیماریهای باکتریایی، قارچی و نماتدها، پاجوش (نهال) نخل خرما را آلوده می کنند و به این طریق به نخلستان تازه تأسیس منتقل می شوند.

اطمینان از آلوده نبودن و سالم بودن نهال انتخابی از هزینه های اضافی در آینده جلوگیری می کند.

نکات ضروری در انتخاب پاجوش (نهال) سالم 

1 – از انتخاب بزرگ ترین و بلندترین پاجوش  اجتناب کنید. اگرچه انتخاب چنین پاجوش هایی وسوسه برانگیز است، اما همیشه بهترین انتخاب نیستند. زیرا چنین پاجوش هایی آلودگی بیش تری به انواع آفات و بیماری ها دارند.

2 – سیستم ریشه را بدقت بازدید کنید. پاجوش با سیستم ریشه ضعیف و بیمار یک نخل خرمای ضعیف تولید می کند.

3 – تنه و برگ بدقت مورد ارزیابی قرار گیرد. به طوری که هیچگونه آلودگی نداشته باشد. قسمت های مخفی و پایه دمبرگ ها اهمیت ویژه ای دارد.

4 – پاجوش رچسب داشته باشد. خواندن برچسب ضروری است. زیرا به شما اطلاعات لازم را در مورد کیفیت نهال ارائه می دهد.

5 – پاجوش ضمانت نامه داشته باشد که در آن عاری بودن ازآفات و بیماری ها قید شده باشد.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *